GADGETS

Om du tycker att det är konstigt att alla stirrar ner i sin mobiltelefon ska du kolla den här listan.

By  | 

9 helt sjuka saker folk gjorde med varandra for 100 ar seda

Om du tycker att det är konstigt att alla stirrar ner i sin mobiltelefon ska du kolla den här listan.

Vi gjorde helt klart mycket sjukare saker förr än att inte prata med varandra.

Picknick på slagfältet

Picknick på slagfältet

I början av amerikanska inbördeskriget trodde många i Washington DC, nordstaternas huvudstad, att kriget skulle få ett snabbt slut.
Så varför inte kolla in det först?

Det här sällskapet gjorde som många andra på den tiden: De packade picknick-korgen och åkte på söndagsutflykt till Centreville utanför Washington för att se sydstaterna få stryk. Kanske skulle man få se lite action?

– De reste till slagfältet på alla möjliga sätt. Några i häst och vagn, andra red, en del promenerade.

Men i juli 1861 var kriget långt ifrån över och sydstaternas armé jagade både nord och krigsturisterna på flykt.

Nästan 5 000 människor dog i slaget. Många civila.

2

Vi kastar lite vin för skoj skull

Vi kastar lite vin för skoj skull

Om du trodde att begreppet ”vaska champagne” var nytt, ska du kolla in den här sporten.
Kottabus var innesporten för dagen i det antika Grekland, för 2 500 år sedan.

Hur gick det då till? Jo, du låg till bords som vanligt och tog en bägare med vin. Sen gällde det att kasta iväg innehållet i en så homogen klump som möjligt för att träffa två små skivor som satt fast i armarna på en statyett. För att bli champ gällde det att få skivorna att trilla ner i ett annat fat så att en klocka började ringa.

Det där håll man på i ett par hundra år, längre än vi spelat fotboll eller ishockey, alltså.

 

3

Kolla barnen som kämpar för sina liv!

Kolla barnen som kämpar för sina liv!

Ett annat folknöje från tiden runt år 1900 var att gå på strandpromenad och kolla på spädbarn som försökte överleva i kuvöser.

Grymt, kan man tro, men det fanns en begriplig anledning:

Första kuvösen visades upp vid världsutställningen i London 1896. Uppfinnaren och läkaren Martin Corney var typ den enda i världen som förstod vilken otrolig uppfinning det var och hur många liv den skulle rädda. Så för att få sjukhusen att förstå och vinna över folket på sin sida öppnade han en klinik på Coney Island i New York. Ena väggen på kliniken var i glas och var vänd mot allmänheten. Så för 25 cent kunde folk kolla in de små liven.

Syftet var gott, för föräldrarna behövde inte betala för vården, utan den betalades av inträdesbiljetterna.

Till slut fick sjukhusen upp ögonen och köpte in kuvöser och då fick spädbarnen den lugn och ro de behövde.

4

Vilka vackra svarta tänder!

Vilka vackra svarta tänder!

Nu går vi all in i tandhygien. Men annat var det förr. USA:s president George Washington på 1700-talet påstås ha burit trädtänder. De som levde i Storbritannien på 1500- och 1600-talen hade helt andra ideal.

Tänk så här: Att äta sötsaker och andra onyttigheter var ett tecken på att det gick bra för dig. Drottningen, Elisabeth I (1533–1603) var inte bara känd för att aldrig använda underkläder, hon hade nämligen få tänder kvar i munnen och de hon hade var väldigt svarta.

Att ingen riktigt förstod vad hon sade (på grund av tänderna) spelade ingen roll. Alla ville ha härligt svarta tänder som Elisabeth.

5

Ska du gå på avrättningen?

Ska du gå på avrättningen?

Att gå på avrättningar var ett folknöje på 1700-talet, ungefär som att gå på fotboll. Det fanns läktare på plats och de bästa platserna kunde kosta en förmögenhet. Och det var inte bara att hänga någon stackare i ett rep. Under detta århundrade var uppfinningsrikedomen stor och metoderna brutala.

6

Det kan bli en promenadseger

Det kan bli en promenadseger

Under slutet av 1700- och hela 1800-talet var gång en stor och populär tävlingsgren. Det handlade inte om 50 kilometer, utan riktigt långa promenader, typ 200 mil. Folk tittade på gångarna och spelade förstås på dem.
Sporten slog inte utanför den engelstalande världen, så den går under namnet ”Pedestrianism”.
Dessvärre svalnade intresset i samband med att cykeln uppfanns i slutet av 1800-talet. Dessutom försvann mycket av publiken till lagidrotter som fotboll under samma tid.

7

Halta som Alexandra

Queen Alexandra attends a Royal Maundy Service

make animated gifs like this at MakeaGif

Prinsessan Alexandra av Danmark var engelsmännens modeikon vid 1800-talets mitt, ungefär som prinsessan Diana. Men efter Alexandra fött sitt tredje barn 1867 drabbades hon av reumatisk feber som ledde till att hon började halta.

Det hindrade inte folk från att försöka likna henne ändå.

De som ville vara inne i London vid den tiden började nu också halta. De bar omaka skor för att förbättra gångstilen och skomakare började tillverka dojor med inbyggt hälta. Dessutom var det omöjligt att hitta en käpp i affär. Alla ville ju gå som Alexandra!

Det var först efter att tidningarna börja skriva och kalla kvinnorna hånfulla som modenycken, ”the Alexandra limp” dog ut.

8

Kolla atombombs-testerna!

Kolla atombombs-testerna!

Nu åker folk till Las Vegas för att spela bort sina pengar och titta på lyxiga shower. Förr åkte man dit för att spela bort sina pengar och kolla när försvaret sprängde atombomber.

Vilka häftiga svampmoln! Är det farligt?

Nej, det är modernt! Lita på oss!

9

Sista bilden på en nära och kär släkting

Sista bilden på en nära och kär släkting

Under den viktorianska epoken andra halvan av 1800-talet uppstod en del företeelser som man i dag skulle betrakta som läskiga, på gränsen till kriminella.

Som att plåta döda människor.

Man tog bilder på barn i kistor, släktingar som avlidit i läskiga sjukdomar eller hela familjer som strukit med i epidemier.

Men det vi helst aldrig vill uppleva igen är de bilder på döda där de pallats upp med ställningar, ibland har ögonen öppnats, ibland har de fått ögon ditmålade på ögonlocken.

Tack gode Gud att det inte är 1800-talet längre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *